04 28 18 310 info@oozkranj.com

Avtor: Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije podpiramo vsa prizadevanja vlade, ki pomaga pri reševanju posledic katastrofalnih poplav. Glede vladnega predloga, da bi bil 14. avgust dela prost dan, pa v OZS namesto tega predlagamo izredni dopust delavcev in samozaposlenih, ki bodo pomagali pri obnovi škode zaradi poplav.

Na OZS se obračajo številni obrtniki in podjetniki, ki ne podpirajo vladnega predloga, da bi bil 14. avgust dela prost dan. Obrtniki in podjetniki so v minulih dneh že izkazali svojo nesebično naravo in solidarnost do žrtev poplav. Pomoč ljudem v stiski vsekakor podpiramo vsi, vendar pa dela prost dan za zaposlene v vsej državi po naši oceni ne bo prinesel želenih učinkov. Številni zaposleni bodo tako ponedeljek izkoristili za podaljšan dopust, breme tega pa bodo nosili delodajalci. Obrtniki in podjetniki ob tem opozarjajo, da imajo na ta dan že vnaprej planirano delo, naročene stranke, prevozniki morajo dostaviti blago itd.

Namen dneva solidarnosti je solidarno pomagati ljudem v stiski. Da bi res dosegli ta namen, naj vlada raje sprejme ukrep, da bi se delavcem in samozaposlenim, ki bodo pomagali pri sanaciji škode, omogočil dan ali celo več dni izrednega dopusta. O trajanju in koriščenju izrednega dopusta bi se sporazumno dogovorila delavec in delodajalec. Strošek izrednega dopusta delavcev in tudi samozaposlenih, ki bi pomagali pri sanaciji škode, pa naj v celoti prevzame država. Po predlogu interventnega zakona naj bi bil podoben ukrep sprejet tudi za zaposlene v javnem sektorju. Predlog o možnosti izrednega dopusta smo sicer predstavili ministroma Hanu in Mescu že na ponedeljkovem sestanku.

V OZS ob tem ponovno pozivamo, da se delodajalcem, ki jim je zaradi poplav onemogočeno ali bistveno onemogočeno poslovanje, zagotovi 100-odstotno nadomestilo za čakanje na delo, in ne le 80 %. Obrtniki in podjetniki namreč v razmerah, ko morajo reševati svoje delavnice, stroje in opremo, ne bodo zmogli nositi še stroškov plač delavcev na čakanju na delo.

V teh težkih časih, ko se zavedamo razsežnosti katastrofalnih poplav, so ti ukrepi, ki jih predlagamo v OZS, najmanj, kar lahko storimo, da pomagamo ljudem in podjetjem v stiski.

Pojasnila z delovnopravnega vidika glede 14. avgusta: https://www.gov.si/novice/2023-08-11-pojasnila-z-delovnopravnega-vidika-glede-14-avgusta/